Typografie 1 rem

De gemeente Nieuwegein zoekt een plek om vluchtelingen op te vangen. We hebben de Waterliniedok 1 (bij het Hajé-restaurant) onderzocht als mogelijke locatie. Inmiddels is duidelijk dat we hier geen vluchtelingen kunnen opvangen. Provincie Utrecht heeft ons geïnformeerd dat de omgevingsverordening niet kan worden aangepast om hier een opvanglocatie voor vluchtelingen te realiseren. Het plan past niet in de omgevingsverordening die geldt voor deze plek in het Waterliniegebied. Ook de status van het Unesco Werelderfgoed is een belemmering.

Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen die u misschien heeft over vluchtelingenopvang. De lijst wordt regelmatig bijgewerkt.

Waarom geen opvang

De Hajé-locatie valt af omdat de provincie ons heeft geïnformeerd dat de omgevingsverordening niet kan worden aangepast om hier een opvanglocatie voor vluchtelingen te realiseren. Het plan past niet in de omgevingsverordening die geldt voor deze plek in het Waterliniegebied. Ook de status van het Unesco Werelderfgoed is een belemmering voor de verdere ontwikkeling van de COA-locatie.

De provincie heeft onderzocht of een uitzondering gemaakt kan worden op de omgevingsverordening. Op 16 juni zijn wij geïnformeerd dat dit niet mogelijk is. Het college heeft daarop besloten om de verkenning naar deze locatie te stoppen en op zoek te gaan naar een andere plek om vluchtelingen op te vangen.

  • Optie A
  • Optie B
  • Optie C

Nee. Ook provincie Utrecht staat voor een grote opgave als verantwoordelijke voor opvanglocaties. Daarom zoeken gemeenten samen met de provincie naar mogelijke locaties. Kort geleden richtte de provincie Utrecht het kansenmakersteam op dat gemeenten ondersteunt in de zoektocht naar locaties en gemeenten helpt deze te realiseren. De provincie Utrecht had tijd nodig om uit te zoeken of de regels voor het gebied aangepast konden worden om het plan voor vluchtelingenopvang mogelijk te maken. Inmiddels blijkt dat dat niet kan.

Voorbeeld van een afbeelding